Transdev fyller 80 år – från bussresor till vardagsmobilitet

I år fyller Transdev 80 år och det firar vi genom att bjuda på ett historiskt material på transdev.se. Transdevs 80-åriga historia är tätt sammankopplad med de samhällsförändringar som skett under åren och visar på kollektivtrafikens betydelse under modern tid. Häng med på tidsresan! 

Allting börjar den 6 december 1940 när företaget AB One, som ägs av Nordstjernan, tar över busslinjer i Landskrona och Kristianstad och börjar köra kollektivtrafik i Sverige. Då hade vi bara sju bussar och en anställd! Idag är vi ett av Sveriges största mobilitetsföretag med drygt 5 000 anställda över hela landet som varje dag ser till att flera hundra tusen resenärer kan resa hållbart med buss, tåg, spårvagn och färja.

- Det har varit med- och motgångar sedan 1940, men historien visar att Transdevs uppdrag, att ge människor frihet att resa, är lika aktuellt idag som då. Och framåt kommer det sannolikt att bli än mer viktigt att erbjuda hållbara resor, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige AB.

transdev.se/80-ars-jubileum kan man decennium för decennium fördjupa sig i Transdevs och kollektivtrafikbranschens utveckling. Här finns också en film, bilder, medarbetarhistorier och en podd i tre avsnitt. Varje avsnitt skildrar olika epoker i Transdevs historia och de händelser som skett i omvärlden som fått påverkan på vår verksamhet. Fritte Fritzon som leder den populärvetenskapliga podcasten "Allt du velat veta”, är med oss på tidsresan och samtalar med gäster, både företrädare för Transdev och branschen. På Linkedin publicerades också kuriosa om vår historia i form av en quiz.

- Vårt företag prövas just nu hårt av Coronapandemin och det gör mig extra stolt att se hur alla medarbetare gör ett fantastiskt jobb och möjliggör att de som verkligen behöver ska kunna resa med oss varje dag. Vi känner stolthet över att vi under åren har tänkt nytt och provat olika vägar för att anpassa oss vartefter nya resenärsbehov uppstått. Och det kommer vi fortsätta göra, avslutar Eva Tiséus.

Den 6 december, dagen då vår historia tog sin början, uppmärksammades lite extra med aktiviteter på våra depåer runt om i Sverige. Arbetet med att samla in fakta och bildmaterial från Transdevs 80-åriga historia har pågått i över ett års tid. Det mesta av materialet har producerats internt, baserat på fakta och bilder som har inhämtats från Centrum för Näringslivshistoria.

Tillbaka till nyhetsbrevet