Transdev i Bussförar-SM och Bussförar-EM

Den 3 september var det Bussförar-SM på Gillingebanan utanför Stockholm. Tre Transdev-förare deltog i finalen. Några veckor senare var det dags för Bussförar-EM i Berlin, ett nytt initiativ som arrangerades av Yawima GmbH och BV, Berlins trafikhuvudman. Två förare från Transdev Sverige Götebeorg  var med och representerade oss och sin stad i Berlin.

Bussförar-SM är en tävling som arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum. Evenemanget sponsras bland annat av Transdev. I år bestod tävlingen av fyra moment, halkkörning, katastrofövning, manövrering och ekokörning inklusive komfortkörning.  Totalt deltog 480 chaufförer från hela landet och av dem tog sig 16 till final.

Transdev var välrepresenterade i finalen, dit Akram Saleh, Abdihafid Mohamud Mohamed och Jacob Kone lyckades ta sig för att försöka bli Sveriges skickligaste busschaufför. Väl där räckte insatserna dock inte till pallplats.  Anders Norell Bergendahl från Keolis, gick segrande ur tävlingen.

Transdevs förare avrundade dagen med en middag i sällskap av sina enhetschefer och Transdevs vd Gunnar Schön.

Informera om branschensutmaningar

Tävlingen arrangeras bl.a. i syfte att uppmärksamma yrket bussförare. Parallellt med finaltävlingen ordnades en bransch- och informationsdag med Arbetsförmedlingen. Under eventet passade arbetsgivare på att berätta om bussföraryrket för arbetssökande och många av dem kom och pratade med Transdev. Intresset till trots råder det fortfarande stor brist på bussförare, vilket många aktörer inom branschen jobbar tillsammans för att åtgärda.

- Vi har, som alla andra kollektivtrafikoperatörer, sett ett ökat behov för att rekrytera nya bussförare. Förra året rekryterade vi drygt 290 bussförare och allting tyder på att vi kommer behöva rekrytera lika många nästa år. Bussförar-SM är ett sätt för oss att både öka medvetenheten om att det är ett bristyrke och samtidigt visa att det är ett roligt och utmanande jobb. Vi på Transdev ser gärna att fler söker sig till branschen, säger Lena Gellerhed, HR-direktör på Transdev.

Två Transdev-förare tävlade också i Bussförar-EM i Berlin

Den 22 september, bara några veckor efter Bussförar-SM på Gillingebanan var det dags för Bussförar-EM i Berlin som i år organiserades av BVG (Berliner Verkehrsbetriebe), Berlins trafikhuvudman.

Det var 21 lag från bland annat Madrid, Prag, Moskva, Budapest, Paris, Lissabon och Göteborg som deltog i eventet och kämpade om titeln Europas bästa bussförare. De tävlande fick genomföra flera olika moment och köra olika typer av bussar såsom elbuss, dubbeldäckare och vanlig stadsbuss. Två busschaufförer från Transdev, Victoria Litty Sweity och Paul Puttonen, samt utbildaren Mensur Karic representerade Transdev Sverige och Göteborg vid eventet. De kämpade hårt men det räckte tyvärr inte hela vägen till pallplats.

- Det var verkligen kul att vara med och delta vid ett sådant event. Jag var stolt att representera Transdev och Göteborg, samt visa mina färdigheter, även om jag måste erkänna att jag blev lite nervös vid vissa tävlingsmoment. Jag försökte att inte tänka så mycket på tiden och att i stället fokusera på det jag har lärt mig samt på att säkerheten går alltid först, säger Victoria Litty Sweity, bussförare på Transdev i Göteborg.

Eventet sändes live på internet.