Transdev får ny delägare

Transdev får en ny delägare. Den tyska koncernen RETHMANN Group köper hela Veolia Environnement S.A:s innehav i företaget. Det statliga franska Caisse des Dépôts et Consignations behåller 66% av aktierna. Transdev, som redan har omfattande verksamhet med 82 000 anställda i 20 länder, får genom RETHMANN Group, med verksamhet i 50 länder, en ännu mer internationell prägel. 

Den 2 oktober meddelade RETHMANN Group att de avser köpa Veolias aktier inom Transdev, vilket motsvarar 30% av hela aktieinnehavet. I samband med köpet kommer REHTMANN Group att lämna över sin verksamhet inom kollektivtrafik till Transdev, vilket gör att koncernen kommer förvärva ytterligare 4% av Transdevs aktiekapital. Totalt kommer REHTMANN Group att ha 34% av aktieinnehavet, förutsatt att konkurrensmyndigheterna godkänner affären. Franska Caisse des Dépôts Group står kvar som huvudägare, med 66 procent av aktierna.

En stark aktör som kommer stödja Transdevs strategi och ambition

Den familjeägda tyska företagsgruppen REHTMANN Group har verksamhet i 50 länder, på fyra kontinenter, dels inom kollektivtrafik genom dotterbolaget Rhenus Veniro, dels inom vatten- och avfallshantering. Totalt har företagsgruppen i sina olika verksamheter cirka 72 000 medarbetare och en omsättning på 14,4 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 150 miljarder kronor.

Sammangåendet mellan de två ägarna Caisse des Dépôts Group och REHTMANN Group förstärker och påskyndar Transdevs strategi för utveckling. Genom samägandet får Transdev en vidgad och förstärkt bas för innovativa lösningar för att möta utmaningarna inom mobilitet och kollektiva transporter. Båda ägargrupperna har stort intresse för och investerar i självkörande fordon, elektrifiering, digitalisering och hållbarhet.

- Vi är extremt stolta över att påbörja ett nytt industriellt partnerskap med Caisse des Dépôts Group, med fokus på att utveckla Transdev, det ledande företaget för mobilitetslösningar, säger Ludger Rethmann, styrelseledamot för REHTMANN Group.

Ingen direkt förändring för Transdevs verksamhet i Sverige

Ägarbytet medför ingen förändring för Transdevs pågående kollektivtrafikkontrakt i Sverige på kort sikt, men medför på långt sikt att erbjudandet stärks.

- Veolias utträde och REHTMANN Groups inträde innebär att Transdev kommer att kunna erbjuda en ännu bättre, effektivare och mer miljövänlig kollektivtrafik, med större fokus på resenären. Rethmann Group stödjer vår vision av en individanpassad, hållbar och innovativ kollektivtrafik och kommer hjälpa oss att uppnå våra mål, säger Gunnar Schön, VD på Transdev Sverige. 

Fakta

-  REHTMANN Group är ett familjeägt företag som köper in sig med totalt 34 procent av aktieinnehavet.

-  Franska Caisse des Dépôts Group står kvar som huvudägare, med 66 procent av aktierna.

-   Veolia Environnement S.A. har inget ägande kvar i Transdev.