Uppmärksammad start för nya nattågslinjen Stockholm-Malmö-Köpenhamn-Berlin

Den 27 juni kl. 16.22 avgick Snälltågets nattåg till Berlin från Stockholm Central. Det är första nattåget som kör i reguljärtrafik mellan Sverige, Danmark och Tyskland sedan 90-talet. Tåget ankom i Berlin Hauptbahnhof punktligt dagen efter kl. 08.54. Det här historiska ögonblicket uppmärksammades av resenärer, tågentusiaster, politiker och media längst hela sträckan mellan Stockholm och Berlin.

Den nya nattågslinjen Stockholm-Berlin via Danmark körs utan subventioner och ersätter den tidigare linjen Malmö-Berlin som Snälltåget har kört sedan 2012. Med dagliga avgångar under sommarmånaderna och fyra till fem avgångar i veckan under september och oktober i vardera riktningen, erbjuder den nya linjen både fler destinationer och fler avgångar.

- Vi ser en stark efterfrågan av tågresor mellan Skandinavien och den europeiska kontinenten, därför ligger vår nya linjesträckning med fler avgångar helt rätt i tiden. Den ursprungliga planen var att lansera den nya nattågslinjen till Berlin via Danmark redan sommaren 2020 men på grund av pandemin fick vi skjuta upp den första avgången till sommaren 2021 istället, säger Carl Adam Holmberg, affärschef Snälltåget.

Nattåget består av vagnar med sexbäddskupéer, där man umgås på kvällen och sedan görs kupén om till bäddar under natten. Det finns även möjlighet att resa i sittvagn. Vagnarna är utrustade med AC och USB-uttag. Resenärerna erbjuds att boka en egen kupé för 1-6 personer, vilstol (med kudde, lakan och filt) eller en vanlig sittplats. På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att boka bord och avnjuta något gott, serverat i glas och på porslin, i Snälltågets restaurangvagn "Krogen". På sträckan Malmö - Berlin och omvänt kan resenärerna besöka "Lönnkrogen", där det erbjuds försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl, smörgåsar och snacks. Priset för en enkel resa börjar från 499 kr.

- Vårt mål på Snälltåget är att erbjuda våra kunder ett trevligt och hållbart sätt att resa utan att det ska behöva kosta för mycket, fortsätter Carl Adam Holmberg.

Tågbiljetter till Prag och 30 tyska städer förutom Berlin

Trafiken körs på förnyelsebar el från vind, sol och vatten för att få minsta möjliga miljöpåverkan. Det finns även möjlighet för resenärerna att boka biljett till ytterligare 30 tyska städer och Prag, förutom Hamburg och Berlin, direkt på Snälltågets hemsida.

- Vi vill göra det enkelt och prisvärt att resa hållbart i Europa. Kliv ombord i t.ex. Stockholm, Linköping, Eslöv eller Malmö och vakna upp i Berlin dagen efter eller spendera en helg i Tysklands huvudstad och sedan åka vidare till München, Dresden eller Köln, säger Carl Adam Holmberg.

Den nya nattågslinjen uppmärksammades i Stockholm, Köpenhamn och Berlin

Flera aktiviteter organiserades för att uppmärksamma den första resan på den nya linjen. Representanter från Riksdagens trafikutskott var på Stockholms centralstation och firade med kunderna att det äntligen går att åka nattåg mellan Sverige, Danmark och Tyskland. Ingrid, en av våra yngsta resenärer den dagen, fick klippa band och Tysklands ambassadör i Sverige, Dr Anna Prinz, fick vissla av avgången. I Höje Taastrup (Köpenhamn) och i Berlin var det den danska respektive tyska transportministern som fick vissla av avgången.

- Det känns jättekul att äntligen vara i gång och få hälsa resenärerna välkomna ombord på våra internationella tåg igen. Att så många ville vara med oss på premiärturen, visar att den här linjen var efterlängtad och att intresset för nattåg växer, inte bara i Sverige, men också i flera andra europeiska länder, säger Carl Adam Holmberg.

Slopade krav för negativt PCR-test för inresor till Tyskland

Extra åtgärder har vidtagits ombord på tågen för att säkerställa en trygg resa som följer gällande rekommendationer. För att förenkla resandet och uppfylla lokala krav i respektive land eller region har EU tagit fram det gemensamma Covidbeviset som börjar gälla från den 1 juli. Den 27 juni upphörde dessutom kravet om test och karantän för inresor i Tyskland från Danmark och Sverige utom för region Kronoberg, Värmland och Norrbotten.

- Att trafikstarten sammanträffar med att Tyskland slopar PCR-kravet för svenska och danska medborgare som vill resa in i landet kommer som grädden på moset. Vi hoppas att Sverige och Danmark snart kommer att ta liknande beslut för de tyska medborgare som vill resa till Skandinavien, avslutar Carl Adam Holmberg.

Mer information om Snälltågets nya nattågslinje hittar du på www.snalltaget.se

 

Tillbaka till nyhetsbrevet