För andra året i rad finns Sveriges bästa bussförare i Transdev-koncernen

Om du åker Skåneexpressen från Kristianstad till Malmö eller Österlen finns chansen att du får skjuts av Sveriges bästa bussförare. Under hård konkurrens, vann Jakob Moberg från Transdev i Kristianstad första priset i Bussförar-SM den 7 september på Gillingebanan utanför Stockholm. På tredje plats kom en annan bussförare från Transdev, Robert Johansson från Västerås. Totalt 580 bussföraren deltog i kampen, ett rekord trots coronapandemin.

Varje år genomförs en miljard resor inom kollektivtrafiken i Sverige. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom branschen är bussföraryrket som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Bussförar-SM som arrangeras varje år av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum vill uppmärksamma bussförarna i en kontext där rekryteringsbehovet är stort och branschens krav ständigt ökar.

-  En bussförare måste vara serviceinriktad, kunna köra säkert och miljömässigt, samt kunna hantera oväntade situationer. Tävlingen lyfter fram den breda kompetensen som bussförare behöver ha och ökar yrkesstoltheten. Därför är det särskilt viktigt för oss på Transdev att delta, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev.

Transdev vinner stort i år igen

Hela 580 bussförare deltog i kampen om de 16 finalplatserna i Bussförar-SM 2020. Trots coronapandemin överträffades antalet anmälda från förra årets tävling som noterade 501 bussförare. Av de 580 som genomfört det nätbaserade grundprovet togs de 32 bästa ut för att göra ännu ett prov där hälften gick vidare till de 16 finalplatserna, varav sex bussförare från Transdev.

Efter SM-tävlingen på Gillingebanan utanför Stockholm utsågs Jakob Moberg från Transdev i Kristianstad till årets bussförare. Han tog hem titeln efter att ha presterat bäst i en rad moment som halkkörning, manövrering och kundbemötande. På tredje plats kom Robert Johansson från Västerås, som också arbetar på Transdev.

- Det har varit en rolig tävlingsdag och jag är mycket stolt och glad över att ha vunnit tävlingen Bussförar-SM 2020. Jag har varit bussförare i 31 år. Det bästa med yrket är så klart att köra buss men också att få träffa människor, säger Jakob Moberg, vinnare i Bussförar-SM 2020.

Årets final kördes liksom tidigare på Gillingebanan i Vallentuna norr om Stockholm, men den här gången utan publik för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Där fick finalisterna utföra en rad praktiska prov, bland annat halkkörning och katastrofövning. I årets tävling har ett helt nytt tävlingsmoment tillkommit som kallas för servicemomentet.

Lista på deltagarna från Transdev:

-        Akram Saleh, Eskilstuna
-        Eva Ryhle, Kristianstad
-        Hans Hansson, Malmö
-        Jakob Moberg, Kristianstad
-        Kalle Khalidy, Söderhamn
-        Robert Johansson, Västerås

 Tillbaka till nyhetsbrevet.