Eskilstuna är elbusstätast i Sverige

Med tolv elbussar i trafik är Eskilstuna den stad i Sverige som har flest elbussar. Redan i december 2015 började två eldrivna bussar trafikera stadens gator och nu har Eskilstuna kommun, Sörmlands kollektivtrafikmyndighet och Transdev tio nya elbussar i trafiken.

– Det var med stor glädje och stolthet som vi trafiksatte tio splitternya elbussar i augusti. Vi tog ett stort steg mot en bättre miljö vad gäller utsläpp och buller, säger Anna Bergfors Fall, avdelningschef, Trafikavdelningen, Eskilstuna kommun.

Elbussarna är ett resultat av trepartssamarbetet mellan Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet, Transdev och Eskilstuna kommun som gemensamt verkar för en modern och hållbar kollektivtrafik i kommunen.

– Vår ambition är att skapa en attraktiv, hållbar kollektivtrafik där så många som möjligt väljer bussen i stället för bilen. Elbussar är tystare än konventionella bussar och omtyckta av resenärerna och är ett positivt steg på vägen i den ambitionen, säger Hanna Bergström, enhetschef för trafikförsörjning på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

De nya bussarna är av samma modell som tidigare elbussar och kommer från tillverkaren BYD.

– Våra erfarenheter är så goda att det är ett naturligt val att fortsätta med samma typ av buss. De är uppskattade av både förare och kunder, säger Bengt Karlsson, affärschef, Transdev Eskilstuna.

Bussarna är av typen ”långsam-laddade”-bussar, det vill säga bussar som laddas en gång per dygn. Fördelen med dessa jämfört med bussar som snabbladdas längs med linjen, är att de inte kräver någon stor och dyr infrastruktur. Det innebär också att det inte blir några ingrepp i stadsmiljön. De tar cirka tre till fem timmar att ladda bussarna och sedan kan de köra upp till 30 mil. Transdev har avtal om förnybar el för att bussarna ska vara ett så klimatsmart alternativ som möjligt.

Fakta om bussarna
Tillverkare:  BYD.
Kapacitet: 70 personer varav 29 sittande. Plats för rullstol och barnvagnar.
Laddtid: 3–5 timmar.
Räckvidd per laddning: Cirka 30 mil beroende på väder, last och vägegenskaper.