Elbussar för en bättre stadsmiljö

Den 11 december tas två elbussar i trafik i Eskilstuna. Bussarna går på hundra procent el och är de första i trafik i sitt slag i Sverige. Bussarna kommer från företaget BYD, som sedan 2010 har tillverkat elbussar främst för den kinesiska och amerikanska marknaden.

År 2020 ska det inte längre finnas några bussar som drivs med fossilt bränsle i Sverige och redan idag är större delen av kollektivtrafiken fossilfri, men el som drivmedel är fortfarande relativt nytt för bussar.

– Transdev blir först med att köra den här typen av batteribussar inom kollektivtrafiken. Det finns idag  några snabbladdade elbussar och en del hybridbussar, det vill säga bussar som både går på el och diesel eller biodrivmedel som HVO/RME, men de två BYD-bussarna blir först i sitt slag i Sverige, säger Johnny Struwe, Fleet manager,Transdev.

Fullelektriska bussar lämpar sig väldigt väl för stadstrafik eftersom de både är rena och tysta, vilket får dubbel effekt på stadsmiljön. Utöver det får resenärerna och förarna även en tystare miljö inne bussen.

– Vi driftsätter bussarna 11 december i år och kommer, längre fram, att göra en fullständig utvärdering tillsammans med Sörmlandstrafiken och Eskilstuna kommun. Förhoppningen är då att alla parter och inte minst resenärerna kommer att vara nöjda med de nya bussarna, vilket kan möjliggöra en ytterligare satsning på elbussar i kommunen, säger Bengt Karlsson, affärschef, Transdev Eskilstuna.

Fakta:
På en laddning kan man åka upp till 30 mil. Att ladda bussen tar tre till fem timmar. Bussarna rymmer 70 personer varav 29 sittande. Elbussarna ska trafikera servicelinjen i Eskilstuna innerstad.