Vi börjar köra Roslagsbanan 2022

Förra veckan signerade vi och Trafikförvaltningen i Region Stockholm trafikavtalet för Roslagsbanan. Det var för knappt ett år sedan som vi vann avtalet men eftersom upphandlingen överklagats har avtalet inte kunnat signeras förrän nu. Exakt datum för trafikstarten är ännu inte klart men det kommer att ske under 2022.

Roslagsbanan är ett nygammalt kontrakt för Transdev som trafikerade banan fram till 2003. Roslagsbanan utgår från Stockholms östra station med tre linjer mot Kårsta, Österskär och Näsbypark. Varje år görs totalt 13 miljoner resor med Roslagsbanan.

- Det känns fantastiskt att äntligen få besked och att vi kan börja köra trafiken under 2022. Vi ser fram emot att möta resenärerna ombord på Roslagsbanan, utveckla trafiken i samarbete med SL, samt välkomna medarbetarna som idag arbetar med Roslagsbanan till Transdev, säger Anna Höjer, vd för Transdev Sverige AB.

Trafikstarten som först var planerat april 2021 sköts upp efter att tilldelningsbeslutet överklagades. Trafikförvaltningen fick till slut rätt i både Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Exakt datum för trafikstarten är ännu inte klart men det kommer att ske under 2022.

Stora investeringar som kommer förbättra trafiken för resenärerna

Över avtalsperioden kommer SL att göra stora investeringar i Roslagsbanan, delar av systemet kommer att få dubbelspår och det byggs en ny depå i Vallentuna, samt en ny station i Arninge. Dessutom kommer antalet fordon att utökas med 22 nya tåg X15P som successivt introduceras i trafiken mellan 2022 och 2024. Alla dessa investeringar kommer på sikt innebära fler avgångar för resenärerna och förbättrad punktlighet.

En stor aktör i Region Stockholm

Sedan 2019 körTransdev busstrafik i Märsta, Sigtuna, Vallentuna och Upplands Väsby på uppdrag av SL. Blidösundsbolaget som är en del av Transdev, kör dessutom pendelbåtlinje 89 mellan Ekerö och Stockholm på uppdrag av SL och skärgårdstrafiktrafik i Mellanskärgården, samt från Vaxholm till norra skärgården och från Årsta brygga till Utö på uppdrag av Waxholmsbolaget. Transdev har också en kommersiell verksamhet i Stockholm under bolaget Merresor där även Snälltåget som kör tåg mellan Stockholm och Malmö, till fjällen under vintern och Berlin under sommaren ingår.

Tillbaka till nyhetsbrevet.