75 bussförare från Flygbussarna och Merresor i SL-trafik

Tack vare ett stort engagemang och konstruktiva krafter på båda sidor har Transdev och Flygbussarna på kort tid fått igång ett samarbete där 75 bussförare från Merresor och Flygbussarna har snabbutbildats och börjat köra i SL-trafiken i Märsta, Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna. Initiativet har väckt intresse hos många.

I Märsta har 75 busschaufförer från Merresor, som är Transdevs dotterbolag för beställnings- och kommersiell busstrafik, och Flygbussarna stöttat busstrafiken i området. Sedan den 14 april hjälper de till och kör kollektivtrafiken i Märsta, Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna och stödjer trafiken i området.

– På grund av Coronapandemin hade vi en högre sjukfrånvaro än vanligt under mars och april månad och vi behövde stärka upp med förare för att säkerställa vår trafik. Det känns fantastiskt att se att kollegor inom branschen hittar nya lösningar för att se till att de som behöver kan resa kollektivt. Att fråga just Flygbussarna kändes naturligt eftersom de har varit en del av Transdev i 12 år och att vi vet att deras förare håller en hög nivå vad gäller körerfarenhet, service och kundbemötande, förklarar Niclas Flodin, Affärschef Transdev Märsta.

I takt med att behovet minskat de senaste veckorna, är totalt 12 bussförare kvar och hjälper oss för att leverera den bästa kollektivtrafiken möjligt i området.

En två dagars snabbutbildning

Det gick snabbt och smidigt att få igång samarbetet. Redan efter några dagar var förare från Merresor och Flygbussarna på plats vid Märstadepån för att påbörja en tvådagarsutbildning med bland annat genomgång av nya system, bussar, linjesträckningar och arbetsrutiner. Utbildningen gick snabbt tack vare att Transdev har ett unikt system med förarskärmar ombord på varje buss som ger bussförarna information om varje linje och hållplats i realtid. De nya bussförarna behövde alltså inte lära sig de 50 linjesträckningarna som finns i området utantill innan de begav sig ut på vägarna!

– Vi är glada att kunna bidra i Transdevs viktiga uppdrag att upprätthålla kollektivtrafik med hög kvalitet i Stockholm. Vi ser också över möjligheten till liknande samarbeten i Malmö och Göteborg. Vår styrka är våra fantastiska förare och tillsammans med allas engagemang och konstruktiva anda har vi lyckats få till det här samarbetet på mycket kort tid, säger Zakaria Abna-Aissa, affärschef på Flygbussarna.

Initiativet verkar uppskattas av bussförarna. Naim Mostafi arbetar i vanliga fall som flygbussförare, nu har han genomgått en snabbutbildning hos Transdev och kör sedan en tid linjetrafik.

- För oss är det jättebra att komma hit, det är bra för båda företagen och framför allt för att vi får arbeta istället för att sitta hemma. Jag skulle egentligen varit ledig idag, men jag ville komma in och arbeta istället. Vi måste ställa upp för varandra, säger Naim Mostafi.

Initiativet har väckt intresse hos många

Trafikregionråd och ordförande för SL, Kristoffer Tamsons (M) besökte Transdev i Märsta den 24 april för att lära sig mer om initiativet och hälsa de nya förarna välkomna. Under besöket fick Kristoffer Tamsons träffa aktörerna som står bakom initiativet och prata med några bussförare som har varit med och genomgått snabbutbildningen. Han besökte också depån och fick se på de fem elbussar vi har i kontraktet. Besöket avslutades med en trevlig fika utomhus i typiskt aprilväder.

- Det är imponerande att se hur Transdev, Merresor och Flygbussarna tillsammans är innovativa för att säkra kollektivtrafiken i Märsta och Sigtuna under en svår tid. Det är viktigt här och nu men också för att klara oss igenom en pandemi och efteråt. Det är viktigt för mig att den här typen av insatser uppmärksammas. De bussförare som nu tar på sig Transdev-jacka, istället för den jacka de annars är vana vid, måste välkomnas och visas tacksamhet för sin insats för att hålla Sigtuna rullande, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Dessutom kom det den 15 maj ett produktionsbolag till depån i Märsta för att intervjua René Leman, bussförare på Flygbussarna som har gått igenom utbildningen och kört för Transdev i Märsta under en tid. Produktionsbolaget spelar in en dokumentär om Sveriges coronastrategi med flera exempel på bra initiativ som människor och företag har tagit tillsammans för att hantera krisen. Ett av de initiativ som de valde att lyfta var just samarbetet mellan Transdev, Merresor och Flygbussarna, och hur det är att som förare bli permitterad från sitt arbete! Vi ser fram emot att se resultatet.

 

 

Tillbaka till nyhetsbrevet.