Unik språkapp för bussförare

Transdev och Lingio har tillsammans utvecklat världens första öppna kurs i yrkessvenska för bussförare. Funktionen är efterfrågad – en fjärdedel av Transdevs bussförare har redan anmält sig. Transdev har medarbetare från hela världen och vet hur viktigt språket är för att människor ska kunna komma in på arbetsmarknaden och sedan fortsätta utveckla sina språkkunskaper på arbetsplatsen.

Transdev som är ett multikulturellt företag med stor mångfald vill att medarbetarna ska känna sig trygga, bekväma och inkluderade i verksamheten och i samhället. Språket är en av de första och största barriärerna för nyanlända att komma in i arbetslivet och samhället. Att utveckla sina språkkunskaper på jobbet är därför ett bra sätt att känna större delaktighet både på arbetsplatsen och i samhället. För att ge medarbetarna ytterligare ett verktyg att lära sig det yrkesspråk som bussförare behöver, samarbetar Transdev med apputvecklaren Lingio.

Ett samarbete med Lingio

Lingio är ett svenskt nystartföretag som grundades av gamla kollegor från Spotify som ville göra det lättare för nyanlända att lära sig svenska. De utvecklade en app som idag används bland annat av sfi-lärare, studiecirklar, Arbetsförmedlingen och företag som Transdev. Den är uppbyggd omkring de fem största språken som nyanlända pratar för att nå så många som möjligt. I appen finns också ett inslag av gamification, eller spelifiering som det också kallas. Samarbetet med Lingio gör det lättare för Transdevs medarbetarna med utländsk bakgrund att utveckla sin svenska och för de svensktalande kollegorna att lära sig andra språk.

Världens första öppna appkurs i yrkessvenska för busschaufförer

Transdev och Lingio har tillsammans utvecklat övningar som baseras på bussförarnas arbete. Bussförare med olika bakgrund och erfarenhet från stads-, region- och kommersiell busstrafik har varit med och identifierat olika situationer som kan uppstå i det vardagliga arbetet. Det är världens första öppna appkurs i yrkessvenska för busschaufförer.

– Syftet var att lyssna på våra medarbetare och att utveckla kapitel och övningar som matchar bussförarnas behov och förväntningar. Övningarna berör allt från hur man ska bemöta resenärerna till hur man pratar med kollegorna. Branschen står inför ett stort rekryteringsbehov framöver och vi hoppas att appen kan locka fler till bussföraryrket. Appen finns tillgänglig för alla och vi välkomnar våra branschkollegor att tipsa sina medarbetare om den, säger Heléne Ekman, rekryteringsansvarig på Transdev Sverige AB .

En inbjudan att prova appen har skickats till alla bussförare på Transdev och hittills har ungefär en fjärdedel av Transdevs bussförare anmält sig. Lingio-appen kan laddas ner via AppStore eller användas via Lingios webbsida. Testa gärna appen genom att klicka på följande länk: http://play.lingio.com/en-sv/busdriver