Nya eldrivna ledbussar i Göteborg

I juni ska Transdev testa två helt nya, eldrivna ledbussprototyper på linje 16 i Göteborg. Försöken bedrivs inom ramen för ElectriCity-samarbetet, som samlar transportaktörer som Västtrafik, Volvo och Transdev för att tillsammans utveckla framtidens kollektivtrafik.

Transdev är idag den operatör som har flest elbussar i Sverige och övriga Europa. Från och med juni kommer ytterligare elfordon. I samarbete med bland andra Västtrafik och Volvo, kommer Transdev att testa två nya prototyper av eldrivna ledbussar i Göteborg under sommaren. Försöken bedrivs inom ramen för projektet ElectriCity, ett samarbete mellan forskning, industri och samhälle, där nya lösningar för framtidens hållbara stadstrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas. Förutom att Transdev har flest elbussar i trafik runtom i landet, deltar vi också i framtagandet av morgondagens fordon.

– För att kunna erbjuda våra resenärer den bästa resupplevelsen måste vi säkerställa ett bra samarbete mellan busstillverkaren och operatören. Vi måste kunna kombinera tillverkarens erfarenhet om fordonen och operatörens kunskap om trafiken, resenärernas behov och förväntningar med de nya teknologier som vi utvecklar för att förbättra resan. Försöken i Göteborg blir ett perfekt tillfälle för att uppnå det målet, säger Niclas Flodin, teknik- och planeringsdirektör på Transdev Sverige.

Morgondagens bussar

De två nya Volvobussarna kommer att börja köras i juni på en del av linje 16. Bussarna som är 18,7 m har plats för upp till 135 passagerare, varav 38 sittande och är utformade för en mer komfortabel reseupplevelse. Laddstationerna kommer att finnas på två hållplatser, Eriksbergstorget och Sahlgrenska. Ombord finns gratis wifi, möjlighet att ladda mobilen och utökad trafikinformation. Åtta bussförare samt en instruktör och ansvarig enhetschef kommer att utbildas på bussmodellen.

Mellan den 14 och 21 juni kommer Transdev att köra de två prototypbussarna som ”Volvo Ocean Race-linjen” mellan Nordstan och Frihamnen i samband med aktiviteterna runt racet. Från och med 25 juni börjar vi köra bussarna på linje 16, sträckan mellan Eriksbergstorget och Nordstan morgon och kväll och sträckan Eriksbergstorget–Sahlgrenska under dagtid.

Transdevs innovationer ombord

Transdev verkar aktivt för miljövänliga och hållbara städer och vill bidra till att definiera framtidens kollektivtrafik med sitt eget innovationsarbete. Med försöket i Göteborg får Transdev möjlighet att testa sitt system Lumitrack, som visar bussens beläggning och ger resenärerna möjlighet att välja en avgång utifrån hur många passagerare det är ombord.  Genom innovationer som Lumitrack får resenärerna mer information om resan så att de kan göra sina egna val.

Vi välkomnar alla intresserade till en provtur!

För mer information om ElectriCity-samarbetet se: https://www.electricitygoteborg.se/